Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Július 2.: Béremelésért demonstráltunk az MNV székháza előtt


Egy hónapja állnak a tárgyalások az állami vállalatok idei bérfejlesztésével kapcsolatban. A villamosenergia-iparban dolgozók, a vasutasok és a bányászok is sztrájkra készülnek. Gaskó István szerint keménynek kell lenni és bátornak.
Az idei béremelésért demonstráltak a szakszervezetek július 2-án a munkáltató felett tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. székháza előtt Budapesten. A munkavállalók képviseletében mintegy 500 demonstráló előtt Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke és Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) elnöke petíciót adott át az MNV Zrt. illetékesének. [Az alábbi felvételen Gaskó István teljes beszéde és a petíció-átadás látható.]
A petícióban a munkavállalói oldal a jövedelmek értékmegőrzését, azaz 3,1 százalékos keresetszínvonal növelését és a szociális ellátások reálértékének megőrzését kezdeményezték. Az MNV Zrt. sajtóközleményben jelezte, hogy a sztrájkbizottság által átnyújtott petíciót átveszi, és haladéktalanul továbbítja a bértárgyalásokban illetékes MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felé.

A demonstrálók előtt Gál Rezső emlékeztetett arra, hogy az MVM-csoport az elmúlt 50 év legsikeresebb esztendejét zárta 2012-ben, árbevétele 100 milliárd forinttal 770 milliárd forintra nőtt, az adózás előtti eredménye pedig 97 milliárd forint, így lenne miből bérfejlesztést megvalósítani. Reálisnak és elfogadhatónak nevezte a 3,1 százalékos béremelési követelésüket.

A demonstráción elmondott beszédében Gaskó István kiemelte, hogy a 2013-ra vonatkozó minimálbér-emelésért jelentős erőfeszítéseket kellett tenniük a munkavállalói képviseleteknek, a VOSZ székháza előtt tartott demonstrációjuk hatására született meg az országos bérajánlás. Szerinte a 3,1 százalékos béremelés a reálkereset megőrzését jelentené. Gaskó István hangsúlyozta, hogy az állami cégeknél a 2013. évi bérfejlesztés még nem jutott nyugvópontra, és arra kell törekedni, hogy a reálkeresetek növekedjenek.

(Forrás: MTI, vdszsz.hu)