Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Veszélyben a vasutas fiatalok


A béremelés elmaradása a bérkategóriák alsó sávjába sorolt fiatalokat különösen rosszul érinti. És tovább romolhat a helyzet. A VASZ Ifjúsági Bizottsága nyilatkozatot adott ki.
"A VASZ Ifjúsági Bizottsága nevében, figyelemmel kísérve a MÁV Csoportnál folyó bértárgyalásokat, a vasutas fiatalság iránti elkötelezettségtől és felelősségtől vezérelve az alábbiakra hívjuk fel a döntéshozók figyelmét.

Az utóbbi években a MÁV Csoport lényegében a keresetek nominális szintjének változatlanságát biztosította az alacsonyabb jövedelmű munkavállalói körében, tényleges béremelésre nem került sor. A béremelés elmaradása a bérkategóriák alsó sávjába sorolt fiatalokat különösen rosszul érinti.

A fiatal vasutasok - mint az ifjúság általában – önálló otthonra vágynak, családot, biztos megélhetést és stabil életpályát, szakmai karriert szeretnének. Ezek elérésére ma egyre kevésbé látszik reális lehetőség.
A kilátástalanság, az anyagi bizonytalanság, a napi szélmalomharc felőrli a fiatalokat is, kiöli belőlük a lendületet, az innovációt, éppen azokat az értékeket, amelyek a munkáltató számára fontosak lehetnek. Az anyagi megbecsülés hiánya a vasutas szakma iránt mégoly elkötelezettekben is felveti a pályaelhagyás gondolatát. Nem véletlen, hogy a fiatal vasutasok egy részét komolyan foglalkoztatja a MÁV Csoporttól való távozás mellett a külföldi munkavállalás lehetősége is.

Ha nem lesz változás, ha a fiatalok nem érzik munkájuk megbecsülését, legalább a célzott béremelés megadásával, a helyzet további romlása várható.

Budapest, 2013. június 13.

VASZ Ifjúsági Bizottság"