Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Munkavédelem: Durva állapotok


Budaörs állomás felvételi épületének helyiségeit fűtési szezonban egyedi gázolaj kályhákkal fűtik. Ez a széntüzelésnél egy fokkal jobb, de elég gazdaságtalan. Ráadásul, a gázolajfűtés miatt folyamatos a bűz, a villanyfűtés segíthet. A rossz ergonómia miatt az itt dolgozók térde minden bizonnyal kék és zöld. Háros állomás helyisége pedig leginkább egy bányavágatra emlékeztet, mobilklímával lehetne némiképp jobbá tenni a lesújtó környezetet.
Oroszi Rudolf, szakszervezetünk munkavédelmi referense levelet írt Lipusz Ferenc, a MÁV ZRt. Budapesti Területi Igazgatóság gazdálkodási igazgató-helyettese részére.

"Tisztelt Igazgató-helyettes Úr, Kedves Feri!

Két állomás munkavállalói, munkakörülményeinek javításában szeretném a segítségedet kérni.

Budaörs állomás felvételi épületének helyiségeit fűtési szezonban egyedi, gázolaj kályhákkal fűtik. Természetesen, még mindig komfortosabb megoldás, mint a széntüzelés, de napjainkra már nyilvánvalóan gazdaságtalan. A helyiek készítettek egy hozzávetőleges kalkulációt –  egyéb közmű hiányában – egy esetleges villanyfűtésre történő átállás kedvező hatásairól.
További sajnálatos mellékterméke a gázolajfűtésnek a folyamatos bűz, mely még most, a fűtési szezonon kívül is belengi az egész földszintet.
Szíveskedj megvizsgáltatni a villamos fűtésre (olajradiátorok, hőtárolós kályhák) való átállás lehetőségét, és ha a feltételek adottak (hálózati terhelhetőség stb.), kérem, hogy támogasd, és kezdeményezd a megvalósítást.

Ugyanitt, a forgalmi szolgálattevők asztala alatt található egy elosztó tábla, ami miatt az itt dolgozók nem tudják a széküket kényelmesen az asztalhoz húzni, mert a térdük beleütközik a dobozba. Több éves ergonómiai agyrém. (A fényképeken elölről és hátulról látható a kapcsoló tábla. Látszik, hogy nem mai darab.) Nem tudom, hogy az elosztó tábla munkavállalók felé eső oldalának memória-derékpárnás dobozzal ellátott burkolata esztétikai, vagy eddig sehol nem oktatott új érintésvédelmi osztályt szolgál-e?

A tábla eltávolítására irányuló helyi kezdeményezéseket eddig a társszolgálati ágak sikerrel visszaverték, mondván: többféle kábel csatlakozik ide. Talán a Budapesti Igazgatóság újra egységesülő irányítása alatt találni egy vezetőt, akinek módjában áll orvosoltatni ezt a problémát. Ha van ilyen, kérlek, továbbítsd neki kérésünket.

Háros állomás forgalmi iroda. A leginkább bányavágatra emlékeztető helyiségben uralkodó munkakörülményeket nem részletezem, ezeket valamennyien ismerjük.  A lelkileg is lehangoló környezetben végzett munka mellett fokozott koncentrációt igényel a biztosítóberendezéssel vívott állandósult küzdelem.  

A pályarekonstrukciót követően az állomásépület sorsa tudomásom szerint bizonytalan. Így ide komolyabb összegeket invesztálni, jelenleg szerintem is felesleges.
Viszont egy mobil klímaberendezés kihelyezése a nyári hónapokban sokat javítana a még itt dolgozók munkakomfortján. Ha a szolgálatvégzés valamikor itt esetleg megszűnik, ezt praktikusan tovább lehet vinni máshova.

Kérem, a leírt kérések teljesítésében segítő közreműködésedet.

Budapest, 2013-06-10

Üdvözlettel:

Oroszi Rudolf
munkavédelmi referens"