Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Bér2013: Tárgyalt a VASZ és a MÁV Csoport vezetése


A legsúlyosabb probléma az, hogy a megcélzott – és a bérajánlásban foglalt – 3,1%-os keresetnövekedés végrehajtásához szükséges forrás negyede áll csak a MÁV Csoport rendelkezésére. Sajtóközlemény.
"A 2013. évi bérfejlesztésről tárgyalt a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) vezetése a MÁV Csoport menedzsmentjével 2013. június 12-én.

A bérfejlesztés technikáját, módszerét illetően az álláspontok viszonylag közel állnak egymáshoz. A MÁV Csoport képviselője nem emelt kifogást a VASZ vezetése által javasolt felosztási elvek ellen, amik a bértárgyalások folyamán a mielőbbi bérmegállapodás érdekében részletkérdésekben még módosulhatnak.

A legsúlyosabb probléma az, hogy a megcélzott – és a bérajánlásban foglalt – 3,1%-os keresetnövekedés végrehajtásához szükséges forrás negyede áll csak a MÁV Csoport rendelkezésére.

A 3,1%-os bérfejlesztés teljesítéséhez hiányzó források biztosításához a Kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntésére van szükség. Utóbbi hozzájárulására lenne szükség ahhoz, hogy a MÁV Csoport az üzleti tervben szereplő bérköltséget 3,5 milliárd forinttal túlléphesse.
A VASZ vezetése a június 12-i tárgyalás alkalmával tájékoztatta a MÁV Csoport vezetőit: a vasutasság arra számít, hogy a VASZ szervezésében kiharcolt 3,1%-os országos bérajánlás a MÁV Csoportnál is megvalósul.

A korábban létrehozott sztrájkbizottságok folytatják a munkabeszüntetés előkészítését – abban a reményben, hogy tárgyalóasztal mellett sikerül a kérdést megnyugtatóan rendezni. A vasutasok ugyanis a konfliktus elkerülésében érdekeltek.

Ismeretes: A VASZ 2013. április 11-ére demonstrációt szervezett a bérajánlás elől elzárkózó Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) székháza elé. A tiltakozás hatására a VOSZ végül felülbírálta álláspontját, így május 21-én létrejött a bérajánlás. Erre azért volt szükség, hogy a MÁV Csoportnál is megkezdődhessenek az idei bérfejlesztést célzó tárgyalások.

Budapest, 2013. június 12.


Vasutas Szakszervezetek Szövetsége"