Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A munkavállalók 7 százalékát zaklatják


Magyarországon a munkavállalók hét százalékát zaklatják a munkahelyén.
Kevesen mernek bírósághoz fordulni, vagy akár csak szólni érte, mert attól tartanak, hogy elveszíthetik az állásukat.

A munkahelyi terror nem csak férfi-nő viszonylatban alakulhat ki, a Kossuth Rádió Napközben című műsorában egy tanárnő beszélt arról, hogy az iskola vezetőnőjének volt állandó célpontja, aki folyamatosan leste, várta a pillanatot, hogy hol tudna belékötni. A megalázás szinte mindennapos volt, a lelki terror folyamatos feszültséget, szorongást okozott benne, s már nem tudott jó kedvvel bemenni dolgozni. Egy másik megkérdezett hölgy éveken át szexuális zaklatásnak volt kitéve, s olyan is megszólalt, akinek a főnöke a vallását próbálta ráerőltetni az alkalmazottakra, s a jutalmazásban, az előléptetésben diszkriminálta azokat, akik nem léptek be a számára fontos egyházba.

Hatósághoz is fordulhatunk

Dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság főosztályvezetője arról tájékoztatott, a hatóság abban az esetben tud segítni, amikor az ügyfél még nem vitte bíróság elé az ügyét. Fordultak hozzájuk olyan panaszosok, akik meddőségi kezelés alatt álltak, vagy örökbe szerettek volna fogadni gyermeket, s a munkáltató a kezelőorvosnál, illetve a gyámhivatalnál próbálta őket sarokba szorítani. Ha lelki terror éri a munkavállalót, munkaügyi bírósághoz kell fordulnia, javasolta a főosztályvezető.

Kiss István pszichológus a műsorban elmondta: aki szorongva, görcsbe rándult gyomorral megy be a munkahelyére, az már előre tudja, hogy szörnyű nap vár rá, amitől rosszul érzi magát, s nem csoda, hogy hibázni fog a munkájában, s a főnőkének lesz mibe belekötnie.

(Forrás: hrportal.hu)