Nálunk minden
a vasutasokról szól!

RCH és a VASZ képviselői egyeztettek


Baljós árnyak vetültek az elmúlt időben az RCH jövőjére. Átszervezés, kiszervezés, létszámcsökkentés, megszűnés – ilyen verziók keltek szárnyra. Ezek tisztázása érdekében követeltük a gyors találkozót a menedzsmenttől. A találkozó 2013. május 8-án délután jött létre.
Az RCH részéről Clemens Först vázolta az elképzeléseket, amelyekből a következőket lehet kiemelni:
Az értékesítést az Express Interfrachtban összpontosítanák, ami néhány tízfős létszámmozgást jelentene. A vállalat kocsiparkját a Rail Cargo Wagon venné meg, ami 3-5 fős létszámmozgással  járna. Az RCC-t tovább fejlesztenék új forgalmak megszerzésével. Az értékesítés átszervezését júliusban kezdenék meg és a kocsik eladásáról is abban a hónapban terveznek döntést hozni.

A VASZ képviselői elmondták, hogy minden egyes lépésről egyeztetni kell és az elképzelések megvalósítása nem jelenthet veszélyt a foglalkoztatásra, valamint a szociális jogokra (menetkedvezmény, Kollektív Szerződés), amit középtávú foglalkoztatáspolitikai megállapodásban szükséges rendezni. Egyelőre csak a veszélyeit látjuk az átalakítási elképzeléseknek - főleg a kocsipark kivitelét illetően-, amelyeket nem támogatunk.

A munkáltató vállalta, hogy szorosabbra fogjuk a kapcsolatot, rendszeres lesz az egyeztetés a jövőben. A foglalkoztatáspolitikai megállapodás tervezetét a VASZ kidolgozza és jövő hét keddig megküldi a munkáltató számára. A munkáltató május 21-én, konzultáció keretében reagál a tervezetre. Amennyiben a munkáltató időhúzásra játszik és színjátékká degradálja a tárgyalást, más színtéren folytatjuk küzdelmünket a munkavállalók jövőjének biztosítása és az RCH megmaradása érdekében!

Megegyeztünk abban, hogy május 15-én a Kollektív Szerződésről tartunk szakértői egyeztetést.

Tisztelt Kollégák!
Tartsuk szárazon a puskaport!
Fogjunk össze!

Mozdonyvezetők Szakszervezete
Vasutasok Szakszervezete
VDSzSz Szolidaritás