Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Több szakszervezeti szövetség vezetője a bérfejlesztés ellen van


Ez derült ki ugyanis Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkárának tegnapi esti tévés szerepléséből, aminek során egyszer csak adomázgatni kezdett. Mint mondta, az április 11-i, VASZ által szervezett demonstráció előestéjén jó pár szakszervezeti szövetség vezetője felhívta azzal, hogy a szakszervezetek helyett inkább vele szolidárisak.
Újra leírjuk, mert annyira hihetetlen: több szakszervezeti vezető annak a munkáltatói szövetségnek a vezetőjével szolidáris, amelyik pillanatnyilag a bérfejlesztés egyedüli gátja. Ezek a vezetők tehát nem a VOSZ székháza előtt április 11-én a bérfejlesztésért demonstráló munkavállalók követeléseit támogatják, hanem a színfalak mögött inkább összekacsintanak azzal a munkáltatói szövetséggel, amelyik pillanatnyilag a bérfejlesztés legfőbb akadálya. A VOSZ ráadásul úgy teszi ezt, hogy a többi munkaadói szövetség (AFEOSZ, MGYOSZ) már beleegyezett a bérajánlás aláírásába.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy melyik szakszervezeti szövetség vezetője hívogathatja telefonon a VOSZ főtitkárát az esti órákban, hogy aztán a szolidaritásáról biztosítsa őt. Íme, a monológ, amiben Dávid Ferenc elmeséli, mekkora meglepetésben volt része április 10-én:
 
"Tudja milyen kedves meglepetés ért engem tegnap este? Több nagy magyarországi szakszervezeti szövetség vezetője felhívott telefonon, és  - kapaszkodjon meg - azt mondták, hogy szolidárisak a VOSZ-szal. Ne menjünk el ilyen könnyen mellette. Nagy ágazati szakszervezeti szövetségek első számú vezetői hívtak fel. Én természetesen nem fogom megmondani a nevüket, és természetesen nem várom el tőlük, hogy a szakszervezeti szolidaritást megsértve ők hírbe és helyzetbe kerüljenek (...). Számomra óriási jelentősége van, hogy a versenyszférában működő nagy ágazati szakszervezeti szövetség vezetője azt mondja, hogy nem saját szakszervezeteivel szolidáris, hanem velünk, országos munkaadói szövetséggel (...)".


A teljes beszélgetést ide kattintva nézhetitek meg.