Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Sajtóközlemény


Amennyiben az április 8-val kezdődő hétre tervezett, a Vállalkozók Országos Szövetségének magatartása elleni tiltakozás nem vezet eredményre, úgy a VASZ-t alkotó három szakszervezet kollektív munkaügyi vitát kezdeményez; ennek eredménytelensége esetén vasutas sztrájkot hirdet.
A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) március 28-i rendkívüli küldöttgyűlése megtárgyalta a vasutas munkavállalók idei bérfejlesztésének kérdését is.

A VASZ Küldöttgyűlése elfogadta az elnökség március 18-i határozati javaslatát, így a 2013. évi infláció mértékét elérő, január elsejéig visszamenőleges hatályú bérfejlesztést tart elfogadhatónak, a munkaadói konföderációk részéről továbbra is 4-5,2 %-os bérajánlást vár el a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége.
A bérajánlás létrejöttét a munkaadói konföderációk közül továbbra is egyedül a Vállalkozók Országos Szövetsége akadályozza.

A Küldöttgyűlés megerősítette az Elnökség döntését: amennyiben az április 8-val kezdődő hétre tervezett, a Vállalkozók Országos Szövetségének magatartása elleni tiltakozás nem vezet eredményre, úgy a VASZ-t alkotó három szakszervezet kollektív munkaügyi vitát kezdeményez; ennek eredménytelensége esetén vasutas sztrájkot hirdet.

A VASZ az április 8-i hétre szervezett tiltakozó demonstráción a többi szakszervezet csatlakozására is számít.

A MÁV Csoport cégeinél öt éve az infláció mértékével folyamatosan csökken a munkavállalók reálkeresete, ami a mintegy huszonötezer vasutast képviselő VASZ szerint a továbbiakban tarthatatlan. A Szövetség korábban már többször is felszólította a Vállalkozók Országos Szövetségét álláspontjának felülbírálására, illetve az országban működő többi szakszervezetet is felkérte arra, hogy saját eszközeikkel fejtsenek ki nyomást annak érdekében, hogy a bérajánlás mielőbb létrejöhessen. A munkaadói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a megállapodás létrejöttének, hozzáállása sok százezer család életkörülményeit lehetetleníti el.

A VASZ egyúttal felszólítja a Kormányt a köztulajdonban lévő vállalatokra vonatkozó bérajánlás megtételére.

 
Budapest, 2013. március 28.


Vasutas Szakszervezetek Szövetsége