Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Az emberséget a jog sose válthatja ki


Vélhetően sokan látták a "Lázadás a Bounty-n" c. filmet, illetve hallották a történetét. A hajó elhíresült parancsnoka az út során mindig szó szerint betartotta a szabályzatokat. Az eredmény közismert: a hajó legénysége egy csónakba rakta, és csak a szerencséjének volt köszönhető, hogy épségben partot ért.
A lázadást követő hadbírósági tárgyaláson a parancsnokot ugyan felmentették, a bíróság azonban az ítélethez tanulságos megjegyzést fűzött, ami önmagáért beszélt.

Úgy érezzük, hogy bármilyen kommentár csak elvenne ennek értékéből. Úgy véljük, a jelenben is megszívlelendőek a több száz éve a bíróság által kimondott gondolatok, és ezért reméljük, hogy az itt leírtakat elolvassa a nyíregyházi SZSZK-vezető - és reméljük, hogy cselekedeteihez a jövőben iránymutatást adnak az alábbi sorok. Még akkor is, ha neki nem kell tartania egy hosszas vízitúra szörnyűségeitől.

„Kétségtelenné vált bizonyítékok sora által, hogy Ön Blight kapitány nem követett el katonai vétséget. Ám ennek ellenére makulátlan hívű tengerésztisztek és tengerészek fellázadtak ön ellen. Ön a bíróság megállapítása és igen enyhe megfogalmazása szerint kíméletlenül túlbuzgó. Nem ítéljük el buzgalmát, és nem ítéljük el azt a tisztet, aki a törvények értelmében fegyelmet tart.

De a tengerészeti törvények nem hibátlanok, mert nem is lehetnek, és nem terjednek ki minden eshetőségre. Az egészséges szellemet nem lehet könyvekben rögzíteni. Az igazság és tisztesség, ha nem lakozik a kapitány szívében, hiányozni fog a hajóról. Éppen ezért törekedett az Admiralitás mindig arra, hogy tisztjei úriemberek legyenek.

Sajnálattal jegyezzük meg, hogy William Blight kapitánnyá  való kinevezése hiba volt! „…