Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Gépjárművezetés Damoklész kardjával!


Ismét előkerült a MÁV ZRt-nél a gépjárművezetés problémája. Sajnos a munkáltató ezúttal sem megkönnyíteni, hanem inkább szigorítani kívánja a vezetéssel megbízott kollégák munkafeltételeit – hibázás esetén pedig a szankciókat is.
Mintegy nyolc éve "szabadult meg" a MÁV ZRt. a gépkocsivezetőktől, amikor kihelyezte őket a MÁV-Gép és MÁV-FKG. Kft-be. Ezután feladataikat az egyéb munkakörben dolgozók látták el, saját munkájuk mellett, amivel szerintem százmilliós költséget takarítottak meg a munkáltatónak. De ezzel még az akkori vezetés nem volt elégedett, a gépjármű forgalommal óhatatlanul együtt járó kisebb-nagyobb károkat a munkáltatói jogkörgyakorló döntése alapján a gépkocsivezetőkre hárította.
Ezen a gyakorlaton kívánnak most visszamenőlegesen változtatni, mégpedig úgy, hogy a károkozás költségeit mérlegelés nélkül a munkavállalónak kellene megfizetnie.

Felhívom valamennyi tagunk, és a munkavállalók figyelmét, hogy ilyen tartalmú megállapodást ne írjanak alá!
Tagjaink, ha eddig még nem tették ezt meg, adjanak írásbeli megbízást szakszervezetünknek, hogy képviseljük őket a munkáltatóval szemben.

Az ügyben hamarosan tárgyalások kezdődnek a munkáltatóval, de ennek kimenetele nagymértékben függhet attól, hogy ezt a bizonyos Gépjármű Használati Megállapodást hányan írják alá.

Álláspontunk szerint aggályos, hogy sima, B-kategóriás jogosítvánnyal valaki naponta szállítsa a kollégáit, és ezzel magára vegye az anyagi felelősség mellett a többiek testi épségének és életének megóvásával járó felelősséget is.

Az ún. "kilométerpénz" nyilvánvalóan jelentéktelen mértékű, és nem ellentételezi azt a Damoklész-kardot, ami vékony szálon mindig ott lóg a gépkocsivezető feje fölött, valahányszor beül a szolgálati járműbe. És persze a járműben ülő kollégáknak sem mindegy, hogy ki és milyen feltételekkel vezeti azt.

Feledy István
Pft. tagozati képviselő