Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Megállapodások a Gépészetnél


Nem okozott különösebb meglepetést a január 27-i MÁV-Gépészet Zrt. VÉT ülésén a munkáltató, amikor átadta bérre és foglalkoztatás-politikára vonatkozó javaslatát. A munkáltató 216.805 Ft/hó bruttó kereset alatt alapbér-kompenzációt hajt végre, és továbbra is alkalmazza a mozgóbér rendszer eddigi gyakorlatát.
Kiemeltük, hogy számunkra elfogadhatóbb lenne, ha az alanyi és differenciált arány az alanyi mérték javára mozdulna el, de legalább „fifty-fifty” lenne a kettő aránya. A munkáltató ragaszkodott az általa korábbi elvek szerint rögzített 2% alanyi és 6% differenciált mértékhez. További 2%-os bónusz mozgóbér fizethető ki 2013 márciusában, ha az idei vállalati eredménytervek teljesülnek.
 
A korábbiakhoz hasonlóan ismét felvetettük, hogy a személyi differenciálással abban az esetben tudunk egyet érteni, ha a munkáltatónak kötelessége lesz a munkavállaló kérésére megindokolni a „pénzosztás”-ról hozott döntéseit. Erre a mozgóbér rendszerről készülő utasítás előírásain kívül a mostani megállapodás is felhívja a figyelmet.
2012-ben emelkedik a pályakezdők minimális személyi alapbére: főiskolai végzettség esetén 200.000 Ft helyett 212.000 Ft-ot, míg az egyetemi végzettségűek 230.000 Ft helyett 240.000 Ft-ot kaphatnak.

Ez a megállapodás rögzíti a VBKJ 2012. évi elemeit, az igénybevételt meghatározó szorzószámokat és a juttatások gyakoriságát. A keretösszegről még nincs döntés, a MÁV Zrt-nél megállapodott összeget fogja a Gépészet Zrt. is érvényesíteni.

A foglalkoztatás-politikai megállapodás lényeges elemeiben a MÁV Zrt. mintáját követi, így az eddigieken túl, a Gépészet rendszerébe is bekerült az 50 év feletti munkavállalók felmondási korlátozása.

A Kollektív Szerződés módosítására a Biztosítási szolgáltatások 2012. évi folyamatossága miatt, és a Rendkívüli élethelyzethez kapcsolódó juttatások 2600 Ft/munkavállaló keretösszegének (2011-ben 2500 Ft/munkavállaló volt) meghatározása érdekében került sor.