Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Munka- és formacipők: komfortjuk a spanyolcsizmáéval vetekszik


A napokban konzultációra kerül sor szakszervezetünk és a MÁV Start ZRt. vezetése között.

Sok egyéb mellett ismét napirendre tűzzük a gyógyászati talpbetét alkalmazását és munkáltatói térítését azok számára, akik rendszeres helyváltoztatással, mozgással járó munkakörük kapcsán mozgásszervi panaszoktól szenvednek.

Elgondolásunk szerint azok a munkavállalók - elsősorban jegyvizsgálók és kocsivizsgálók - akik számára a járás, fel-lelépdelés nehézséget, fájdalmat okoz házi-, vagy foglalkozás-egészségügyi orvosukhoz fordulva kérhetnék beutalásukat ortopédiai szakrendelésre.

Amennyiben az orvos cipőbetét, vagy más gyógyászati segédeszköz -  pl. bokarögzítő - viselését javasolja, úgy annak számlával igazolt árát a munkáltató részben, vagy egészben téríthetné meg.

Ezen igényünket arra alapozzuk, hogy a munka- és formacipők minőségükön túl, köztudottan nem tartoznak a komfortos darabok közé, sőt a gyakran változó gyártótól, eltérő fazonban és minőségben készített cipők némelyike a  középkori kínzóeszköz - a spanyolcsizma -komfortjával vetekszik. Az ilyen lábbelik viselésére kötelezett, munkatársaink körében idővel jelentkezhetnek mozgásszervi panaszok, és szükség lehet az előbb említett gyógyászati segédeszközök valamelyikének alkalmazására.

Nem szeretnénk azonban az ortopédiai vizsgálatot az időszakos orvosi alkalmassági vizsgálatok protokolljába illeszteni, mert ez adott esetben  kimondottan hátrányos is lehet a munkavállalók számára.

Igyekszünk a probléma megértő kezelésére késztetni a MÁV START humán vezetését, és megtalálni a térítés jogszerű kifizetésének lehetőségét - még akkor is, ha ez nem is túl sokakat érint.

Oroszi Rudolf

munkavédelmi referens