Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Megszegte ígéretét a kormány - a kollektív munkaügyi vita folytatását kezdeményeztük


Ismét megszegte ígéretét és a szakszervezetünkkel áprilisban kötött megállapodását a kormány.

Információnk szerint ugyanis a vasúti törvény módosítását tartalmazó tervezetet már több szervezet – így a MÁV elnök-vezérigazgatója – is megkapta.

Szakszervezetünk elfogadhatatlannak tartja, hogy a kollektív munkaügyi vita keretében kormányzati partnernek kijelölt Andrási Miklós nem tartotta fontosnak a mellékvonalak megszüntetésével és a több ezer vasutas munkahelyének elvesztésével járó módosítás VDSzSz Szolidaritás részére történő elküldését.

A kollektív munkaügyi vita eredményes lezárása érdekében ugyanakkor szakszervezetünk miniszterelnökhöz írt levelében indítványozta a tárgyalások kormány képviselőjének részvételével történő október 16-i folytatását.

Bajnai Gordont egyrészt tájékoztattuk arról, hogy a vasutas szakszervezetek által közösen kezdeményezett kollektív munkaügyi vita mindeddig eredménytelen volt. A kormányzat többszöri kérésünkre sem volt hajlandó a sztrájkról szóló törvényben előírt módon a kollektív munkaügyi vitában résztvevő képviselőjét kijelölni, valamint a tárgyalások 2009. október 12-i folytatására tett javaslatunk elől is elzárkózott.
Ugyanakkor arról is tájékoztattuk a miniszterelnököt, hogy szakszervezetünk határozata értelmében követeléseink kikényszerítése érdekében ún. „gördülő” sztrájkot hirdetünk.

Mivel a munkabeszüntetés a MÁV Zrt-re, a MÁV-START Zrt-re, a MÁV-Gépészet Zrt-re, a MÁV-TRAKCIÓ Zrt-re, valamint a MÁV Cargo Zrt-re is kiterjed, a vállalatok vezetői részére írt levelünkben a még elégséges szolgáltatás egyeztetésére irányuló tárgyalást kezdeményeztünk szintén október 16-ára.

Szakszervezetünk elfogadhatatlannak tartja a 40 milliárd forint költségtérítés tervezett elvonását, a vasút átalakítását, aminek következtében vasutasok ezrei válnak munkanélkülivé. Ugyancsak ellenzi a Választmány a miniszteri rendelet jelenlegi formában történő kiadását, mivel az rendkívül súlyos következményekkel jár a vasutasok menetkedvezményére nézve. Szakszervezetünk mindent megtesz az előbbiek megakadályozása érdekében.

[A lap alján mellékeljük a miniszterelnök részére írt levelünket. A vállalatok vezetői részére elküldött levelek közül csak a MÁV Zrt. vezérigazgatója számára írt dokumentumot közöljük, mivel hasonló tartalmú levelet küldtünk el a többi cég vezetői részére is - a szerk.]