Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A vasutasok végkielégítése lesz csak kevesebb


Célt tévesztett az a tíz szocialista képviselő, akik törvényjavaslatukban azt kezdeményezték, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságoknál – így a MÁV-nál is – a munkavállalók végkielégítésének mértéke ne haladja meg hathavi átlagkeresetüket.

A többek között Lendvai Ildikó és Gy. Németh Erzsébet nevéhez fűződő indítvány elfogadása esetén sem lesz kevesebb a MÁV-vezetőknek járó végkielégítés, viszont a közlekedési tárca szakállamtitkára által is megerősített létszámleépítések során a vasutasok nem csak állásukat, hanem végkielégítésük jó részét is elveszíthetik.

A MÁV-vezetők által kapott végkielégítések a velük megkötött menedzser-szerződésekkel hozhatók összefüggésbe. A horribilis összegű kifizetések a tulajdonosi jogokat gyakorló közlekedési tárca tudtával és jóváhagyásával történnek, utóbbi viszont elnézi, hogy a MÁV egyes vezetői visszaélnek a Kollektív Szerződésben rögzített lehetőséggel: pár nappal nyugdíjazásuk előtt ugyanis felmond nekik a vasúttársaság. Ezzel a módszerrel a menedzser-szerződésben szereplő összegen kívül a végkielégítés is a markukat üti.

Szakszervezetünk felháborítónak tartja, hogy egyes szocialista képviselők a fenti törvényjavaslattal kívánják tisztára mosni maguk és a közlekedési tárca felelősségét. Ennek során még attól sem riadnak vissza, hogy a csoportos létszámleépítés vagy az átszervezés miatt utcára kerülő vasutasok utolsó jövedelmét is elvegyék.

Szakszervezetünk ennek megakadályozására is felszólítja a kormányt a kollektív munkaügyi vita október 9-én, 11:30 órakor kezdődő harmadik fordulóján.