Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Munkaügyi jogvitát kezdeményeztünk


Utalja vissza a MÁV a 2009. évre meghosszabbított vasúti menetkedvezményekért a munkavállalóktól szelvényenként levont 1200 Ft-ot.

A pénzt a szeptemberi bérkifizetésekkel kellene a cégnek visszafizetnie a dolgozók részére. A MÁV Zrt. vezérigazgatójánál munkaügyi jogvitát kezdeményeztünk. A vasúti törvény az országos, térségi vagy elővárosi vasúti közszolgáltatást végző, valamint az országos vasúti pályahálózatot működtető vasúti társaság munkavállalóit, nyugdíjasait és igényjogosult hozzátartozóikat ugyanis korlátozás nélküli utazási kedvezményben részesíti. Ezentúl nem rendelkezik arról, hogy az előbbieknek utazásukért bármilyen térítést is kellene fizetniük.

A szelvényenként a munkavállalóktól levont 1200 forintos sarcot kizárólag a MÁV vállalatcsoport vezetése találta ki, majd adta utasításba, annak ellenére, hogy szakszervezetünk ez ellen mindig a leghatározottabban tiltakozott. Két igényjogosultsággal rendelkező család esetén az egyik kereső havi jövedelmének akár több mint 10 százalékát is elérheti.

Az érintettekkel korábban - mintegy "zsarolásképpen" - olyan nyilatkozatokat íratott alá a munkáltató, aminek következtében az inkriminált 1200 forintot levonhatták a munkavállalóktól. [A munkaügyi jogvitát kezdeményező levelünket a lap alján olvashatjátok el - a szerk.]

 

Letölthető dokumentumok:

HI_jogvita_0903.doc