Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. december 10. - FRISSÍTVE a Starttal!


A görög városállamok idején a poliszok az egymással való viaskodást egy esetben mindenképp szüneteltették: ha megjelent a közös „ellenség”. Érdemes lenne ezt a hozzáállást a XXI. század magyar vasútjánál is megvalósítani, és félretenni minden nézeteltérést a szakszervezeti oldalon, amikor csak az összefogás segíthet.
Most ugyanis a munkáltatók olyan átfogó offenzívára készülnek a munkavállalók által közel két évtized alatt kiharcolt vívmányok lenullázása céljából, ami ellen csak együtt, közösen lehet felvenni a harcot.
Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a kollektív szerződéseket a MÁV Csoport több cégénél meg akarják szüntetni azzal, hogy makacsul ragaszkodnak a 2009. év végi hatályhoz, illetve olyan feltételeket akarnak beleépíteni, ami lehetővé tenné, hogy akár már fél év után is fel lehessen mondani a KSZ-t. Ez elfogadhatatlan, ahogy az is, hogy a MÁV nulla százalékos bérfejlesztésre tegyen ajánlatot.

Nem jobb a helyzet máshol sem: a Startnál december 10-én érdekegyeztetésnek nevezett komédia zajlott. A munkáltató KSZ-módosítási indítványt terjesztett elő, amely csak arról szólt, hogy szemben a költségvetésben már elfogadottnak tekinthető 4,5 százalékos jövő évi várható inflációval, a Kollektív Szerződésben lévő fix összegeket csak 3,9 %-kal javasolta megemelni. Természetesen, nem fogadtuk el.
A munkáltatót felszólítottuk arra, hogy egyrészt tegye meg jövő évre vonatkozó bérjavaslatát, másrészt tegyen ajánlatot az idei bér rendezésére. Az elsőre a válasz gyakorlatilag nulla, hiszen a Start – a MÁV-hoz hasonlóan – nem tett bérajánlatot; a második esetre is ugyanez vonatkozik.
Úgy tűnik a VSZ egyre inkább felzárkózik kéréseivel a VDSzSz jól ismert követeléseihez, hiszen ők is KSZ-módosító javaslatot tettek, ami hasonló tartalmú azzal a még idén januárjában megkötött egyezséggel, amelyet végülis a miniszter negligált. Tehát, ugyanaz a helyzet, mint korábban volt, a munkáltató nem okul, és nem törődik várható veszteségeivel. Egy célja van csupán: megtörni a vasutasokat, megtörni bennünket.

Nyomatékosan kérünk mindenkit arra, hogy készüljön a sztrájkra, mivel úgy tűnik, csak ez az egy útja maradt annak, hogy megvédjük mindazt a jót, amit az évek folyamán együtt sikerült elérnünk.

Megalakult a Központi Üzemi Tanács a MÁV Start ZRt-nél, tagjai:

Czapák Terézia (VDSzSz)
Cseh Béla Zoltán elnök (VDSzSz)
Deli Bertalan (VDSzSz)
Dienes Zsuzsanna
Godinger Klára
Kálmán József
Kiss István (VDSzSz)
Kurunczi Imre (VDSzSz)
Kuti Horváth József
Nagy Lajosné (VDSzSz)
Palik József (VDSzSz)
Papp Károly (VDSzSz)
Schnek Zoltán társelnök
Szőllősi Attila (VDSzSz)
Varga Béla (VDSzSz)

Eredményes munkájukhoz sok sikert kívánunk!

2008. december 10.