Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. december 9.


Sajátos életérzés, hogy a VSZ honlapján ugyanazt lehet olvasgatni, mint a VDSzSz-én, reméljük, a VSZ ezt komolyan is gondolja, és vezetése hozzájárul a vasutasok érdekeinek érvényesítéséhez.

A legutóbbi közleményük néhány eleme ugyanis akár a VDSzSz honlapján is megjelenhetett volna, hiszen, mint írják, többek között a „2008. december 31-én lejáró Kollektív Szerződések középtávú, illetve határozatlan idejű meghosszabbítását” akarják elérni. Ahogy mi is.

Másrészt felszólítják az érdekelteket a MÁV-START Zrt-nél elmaradt bérfejlesztés mielőbbi rendezésére. Hiszen „nem tartható a helyzet, hogy egy elhúzódó konfliktus miatt a munkavállalók keresetveszteséget szenvedjenek el.” Szerintünk se.

Harmadrészt pedig talán végre a VSZ vezetése is felébred hosszú csipkerózsika álmából, és dönt a szakszervezetek közül egyelőre csak a VDSzSz által követelt Cargos privatizációs bevételből a 250 ezer forint kifizetésével kapcsolatban. Mert ők is ezt követelik.

Hiszen a pénz annyira itt van, hogy a Cargosok rövidesen fejenként mintegy másfél millió forinttal részesednek belőle, örömteli lenne, ha a többi vasutas is megkapná Karácsonyra jogos részét, nem pedig ócska HÉV-szerelvények megvásárlására kótyavetyélné el a MÁV ezt a pénzt.

Sőt, nemhogy több pénz állna a házhoz, még kevesebb is lehet, mivel a munkáltatók továbbra is hajthatatlanok, és arra játszanak, hogy minél hamarabb megszabadulhassanak a KSZ-től, és a Munka törvénykönyve alapján munkáltathassanak.

Ebben mi nem vagyunk partnerek, ahogy a nulla százalékos bérfejlesztésben sem. Úgy tűnik, a mondás igaz: addig kell ütni a vasat, amíg meleg. A munkáltató ugyanis vérszemet kapott, és az összes, az utóbbi közel két évtizedben kiharcolt juttatást el akarja venni.

Ismét eltelt egy nap a tízből. Készüljetek a sztrájkra! Reméljük, hogy a VSZ a VDSzSz-szel közösen tíz napon belül tud tenni a követelések – nem csak a 250 ezer forint – teljesítéséért.

2008. december 9.