Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kánikula: többek között hosszabb munkaközi szüneteket, 10 hőségriadóval érintett napra eső szolgálat után egy nap pótszabadságot, a július-augusztusi időszakban a szolgálatok produktivitási mutatójának maximum 75%-ra csökkentését is kezdeményeztük!


Az általunk javasolt munkaszervezési intézkedéseket természetesen az extrém hőmérsékleten dolgozó valamennyi munkakör munkavállalója esetén indokoltnak tartjuk bevezetni!

Kánikula: többek között hosszabb munkaközi szüneteket, 10 hőségriadóval érintett napra eső szolgálat után egy nap pótszabadságot, a július-augusztusi időszakban a szolgálatok produktivitási mutatójának maximum 75%-ra csökkentését is kezdeményeztük!

Tagtársaink sorozatosan jelzik szakszervezetünk felé, hogy a nyár utóbbi, különösen nagy hőséggel terhelt időszakában – az ezzel járó fokozott fizikai igénybevételen túl – pszichésen is növekvő nyomásnak vannak kitéve a járművekben gyakran nehezen elviselhető klimatikus körülmények miatt. Az utasok komfortkörülmények miatti elégedetlensége ugyanis gyakran a velük találkozó frontszemélyzeten – mindenekelőtt a személyszállítási utazó kollégákon – csapódik le. Tagtársaink emiatt kénytelenek elviselni nemcsak a hűtés nélküli, vagy elégtelen hűtésű kocsikban való tartós utazással járó, sokszor embertelen munkakörülményeket, hanem a feléjük irányuló szidalmakat, indulatos megnyilvánulásokat is. 

Szakszervezetünk véleménye szerint a munkáltatónak – a klímaberendezések üzemkészségének javítása mellett – munkaszervezési intézkedéseket is szükséges tennie a fokozott terhelésnek kitett kollégáink, tagjaink helyzetének és munkakörülményeinek normalizálása, és a fokozott terheléssel járó ártalmak hatásának minimálisra szorítása érdekében.

A fentiekre tekintettel kezdeményeztük, hogy a munkáltató dolgozzon ki intézkedési tervet a leírt jelenségek kezelésére. Szakszervezetünk megítélése szerint ennek megfelelő eszközét képezhetik – a teljesség igénye nélkül – az alábbi elemek, melyek alkalmazására javaslatot tettünk:

  • a törvényi és KSz előírások szerinti minimális szinthez képet hosszabb napi- és heti pihenő alkalmazása
  • a napihoz hasonlóan a lakáson töltött pihenőidő alkalmazása a heti pihenőidő alkalmazásában is
  • megfelelően hűtött pihenőhelyiségek biztosítása minden vonatindító és forduló állomáson
  • hosszabb munkaközi szünetek alkalmazása
  • a munkaközi szünet kivételével kapcsolatban annak az előírása, hogy az MKSZ időtartama kizárólag akkor kezdődhet el, amikor az érintett kolléga a klimatizált pihenőhelyiséghez odaér (eljutási normaidők alkalmazásával, vagy az MKSZ eljutáshoz szükséges idővel való meghosszabbításával)
  • 10 hőségriadóval érintett napra eső szolgálat után egy nap pótszabadság biztosítása
  • a július-augusztusi időszakban a szolgálatok produktivitási mutatójának lecsökkentése maximum 75%-ra, és ennek szolgálatonkénti nyomon követése