Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Mit jelent az számunkra, hogy magas középhőmérsékletre adják ki a figyelmeztető előrejelzéseket?


A napokban szakszervezetünk weboldalán is megjelent az az információ, hogy hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki a továbbiakban a figyelmeztető előrejelzéseket a meteorológiai szolgálat. 

A hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit.

A munkavédelemre vonatkozó előírások, konkrétan a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szerint zárt munkahelyeken – a munkaenergia forgalmat, az évszakot, a munka jellegét is figyelembe véve – 1 méteren, ülő munka esetében 0,5 méteres magasságban kell mérni a környezeti hőmérsékletet.
A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja.

Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

(K) EH érték, azaz korrigált effektív hőmérséklet: de vajon mi fán terem?

A (K) EH érték a munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet veszi figyelembe.

Ez az újítás jobban közelít a valósághoz, hiszen a külső (várható) középhőmérsékletre vonatkozóan kapunk riasztást a NNK-tól, ami közelebb áll a munkahelyi (K) EH értékhez. Ez azonban még mindig nem árul el semmit a konkrét munkahelyen lévő hőmérsékletről...

Bodon Gábor, munkavédelmi szakértő