Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Létrejött a bérmegállapodás: a béremelés mértéke alanyi jogon legalább 53.000 forint, a SZÉP-kártyára 120.000 Ft érkezik


A tárgyalások során a munkáltató induló ajánlata 5%, de minimum 36.400 Ft alanyi jogú bérfejlesztés volt, amit elfogadhatatlannak tartottunk. Az idei tárgyalások finisében a VDSzSz Szolidaritás és a VSZ elnöke közösen egyeztetett Lázár János építésügyi és közlekedési miniszterrel, miután a MÁV-Volán csoport 5%, de minimum 41.000 Ft alanyi jogú bérfejlesztést jelölt meg végleges ajánlatnak. A bérmegállapodás mielőbbi megkötése sürgető volt, hiszen épp az infláció negatív hatásainak kompenzálása érdekében indultak meg a bértárgyalások, így rendkívül fontos, hogy a magasabb bérfejlesztés mielőbb a vasutasokhoz jusson. 

A béremelés mértéke alanyi jogon legalább 53.000 forint, az alanyi jogú SZÉP-kártya juttatás összege 100.000 forintról 120.000 forintra emelkedik. A munkáltató idén nettó 3.000 forintról 4.000 forintra emeli meg az egészségpénztári hozzájárulás mértékét. A munkáltató vállalta, hogy a szenioritás elismerése a jelenlegi szinten a következő három évben is megmarad. A bérfejlesztést a februári bérekkel, 2023. január elsejéig visszamenőlegesen fizetik ki a munkáltatók.

A hároméves bérmegállapodásban foglaltaktól eltérően 2022-ben és 2023-ban minden vasutas munkavállalónak magasabb mértékben, összességében legalább 93 ezer forinttal nőtt az alapkeresete. 

Előzmény: A munkáltatói kezdő ajánlatban szereplő legalább 36.400 forint bérfejlesztési mérték az infláció negatív hatásainak leginkább kitett, legalacsonyabb alapbért kereső munkavállalók esetében jelentékenyen meghaladta az 5%-ot. (A hároméves bérmegállapodás a "legalább 36.400 Ft" növekedési mértéket NEM tartalmazta.) Természetesen ettől még elfogadhatatlan volt a bérajánlat, hiszen a tagságunk gerincét jelentő, szintén a végrehajtó szolgálatnál dolgozó magasabb alapkeresetű vasutasok esetében ez egyre szerényebb mértékű százalékos bérfejlesztésnek felelt volna meg, ami alkalmatlan az infláció negatív hatásainak kompenzálására.

A saját tulajdonú gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének növelésének napirendre tűzését a VDSzSz Szolidaritás kezdeményezte. Ezzel kapcsolatban tavaly szeptemberben Varga Mihály pénzügyminisztert is megkerestük a VSZ-szel közösen, kezdeményezve a saját tulajdonú személygépkocsival való munkába járás költségtérítésének azonnali és jelentős emelését.

A napokban jelent meg, hogy a kormány a duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését. A MÁV-Volán csoport több munkáltatójának kollektív szerződése a kormányrendeletben meghatározott összegre hivatkozik, eszerint a kilométerenkénti költségtérítés automatikusan ehhez igazodik, így 30 Ft-ra emelkedik, ez azonban nem elég: rövid határidővel további tárgyalásokat tartunk szükségesnek, hogy az üzemanyag valós árához igazodó költségtérítést érjünk el!

Ahogy a munkáltató felé korábban jeleztük, szükséges

"a költségtérítés - eddigi megoldás szerinti - fix értékének azonnali és jelentős emelése, illetve a jelenlegi módszer esetleges kiváltására kezdeményeztük egy dinamikus rendszer megalkotását, amely - egy példával élve - saját tulajdonú személygépkocsival történő munkába járás esetén a NAV által hivatalosan közzétett üzemanyag fogyasztói árak meghatározott hányadának (10%-ának) megtérítésére kötelezné a munkáltatókat."