Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Szakszervezetünk az alapbérek 60.000 forinttal történő megemelését tűzte ki célul!


A MÁV-Volán csoportnál 2020-ban a végrehajtó szolgálatnál dolgozók 10% alanyi jogú bérfejlesztésben részesültek. 2021-ben létrejött a hároméves bérmegállapodás, ennek értelmében 2022-ben 10 százalékkal emelkedtek a munkabérek, 2023-ra pedig legalább 5% alanyi jogú bérfejlesztés volt előirányozva, ami a jelenlegi infláció, az elszabaduló árak miatt tarthatatlan. Épp ezért kezdeményeztük a hároméves bértárgyalás idei évre vonatkozó fejezetének megnyitását, újratárgyalását, amivel Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter is egyetértett egy korábbi egyeztetés alkalmával.

Szakszervezetünk az alapbérek 60.000 forinttal történő megemelését tűzte ki célul!

A tárgyalások során a munkáltató legutóbb 5%, de legalább 36.400 Ft alanyi jogú bérfejlesztésre tett ajánlatot, amit továbbra is elfogadhatatlannak tartunk.

Ugyanakkor a munkáltatói ajánlatban szereplő legalább 36.400 forint bérfejlesztési mérték az infláció negatív hatásainak leginkább kitett, legalacsonyabb alapbért kereső munkavállalók esetében jelentékenyen meghaladja az 5%-ot. (A hároméves bérmegállapodás a "legalább 36.400 Ft" növekedési mértéket NEM tartalmazta.) Természetesen ettől még elfogadhatatlan a bérajánlat, hiszen a tagságunk gerincét jelentő, szintén a végrehajtó szolgálatnál dolgozó magasabb alapkeresetű vasutasok esetében ez egyre szerényebb mértékű százalékos bérfejlesztésnek felel meg, ami alkalmatlan az infláció negatív hatásainak kompenzálására.

Épp ezért a VDSzSz Szolidaritás a jelenlegi bértárgyalásokon megfogalmazott egyértelmű követelése az alapkereset 60.000 Ft-tal történő megemelése.

Ahogy arról szintén beszámoltunk, a szakszervezeti oldal által megfogalmazott bérajánlat a tulajdonos döntésére vár, ez okozta az elmúlt napokban meghirdetett tárgyalási fordulók elnapolását. A bértárgyalások február 2-án folytatódnak CSÉT-ülés keretében.

A bértárgyalás részét képezi a saját tulajdonú gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének növelése is, aminek napirendre tűzését szintén a VDSzSz Szolidaritás kezdeményezte. Ezzel kapcsolatban tavaly szeptemberben Varga Mihály pénzügyminisztert is megkerestük a VSZ-szel közösen, kezdeményezve a saját tulajdonú személygépkocsival való munkába járás költségtérítésének azonnali és jelentős emelését.

A napokban jelent meg, hogy a kormány a duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését, amit jó kezdetnek tartunk, hiszen erre lehet építeni a bértárgyalásokon. Célunk, hogy az üzemanyag valós árához igazodó költségtérítést érjünk el a tárgyalásokon!

Ahogy a munkáltató felé is jeleztük, szükséges

"a költségtérítés - eddigi megoldás szerinti - fix értékének azonnali és jelentős emelése, illetve a jelenlegi módszer esetleges kiváltására kezdeményeztük egy dinamikus rendszer megalkotását, amely - egy példával élve - saját tulajdonú személygépkocsival történő munkába járás esetén a NAV által hivatalosan közzétett üzemanyag fogyasztói árak meghatározott hányadának (10%-ának) megtérítésére kötelezné a munkáltatókat."