Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A MÁV-Start egy-egy szem almával köszöni meg a családtól távol töltött ünnepeket, és azzal a lendülettel kíván boldog új évet is!


Az alma gyakorlatilag mindent szimbolizált már a történelemben, meg annak ellenkezőjét is: kerek, ötágú csillagot formáló magháza az ókorban a tudást és a testbe zárt szellemet jelképezte, a paradicsomból való tudásalapú kiűzetésről nem is beszélve. Más értelmezések inkább a szerelemmel és a termékenységgel hozták kapcsolatba, de Kínában például a béke és a harmónia kifejezőjének tartották. Mindezek közül ez utóbbi az, ami egészen biztosan nem jön össze a MÁV-Start elhíresült karácsonyi almás akciójával.

A MÁV-Start egy-egy szem almával köszöni meg a családtól távol töltött ünnepeket, és azzal a lendülettel kíván boldog új évet is!

Történt ugyanis, hogy a Startos szolgálati helyekre az aktuális munkavállalói létszám alapján kiporciózott almaszállítmány érkezett a minap. A kartondobozhoz színes kísérőlevél is tartozott, ezeket a helyi szolgálati vezetőnek kellett megfelelően elhelyeznie, ami a mellékelt fotón látható módon bravúros eredménnyel sikerült. A kettő egyesülését égi jelek kísérték: nem hiába időzítette a Jupiter és a Szaturnusz cirka 800 évente esedékes együttállását is erre az emlékezetes napra. Persze, hogy ez még emlékezetesebb maradjon, a kivitelezést végző művezetőnek a kompozíciót aztán le kell fényképeznie, és elküldeni a magát szerényen csak a "MÁV-Start vezetésének" aposztrofáló feladónak. 

Emlékezetes lesz, az már bizonyos, és nem csak a Jupiter és a Szaturnusz együttállása vagy a fényképes dokumentálás miatt. 

A "misztikus feladó" szerint az alma az egészség és az összetartozás szimbóluma, ami abban a formában meg is valósult, hogy a Startos közösség most már teljesen egységes véleményen van az almaosztást illetően: ennél nincs lejjebb. Az ugyanakkor kérdéses még, hogy a felháborodás mennyire tekinthető egészségesnek. Egyes szolgálati helyeken a régi motorosok talán egy ideig még eltűnődtek azon, hogy a sok évvel ezelőtti 1500 forintos karácsonyi utalvány volt-e megalázóbb vagy ez a mostani akció, de nem kétséges, milyen eredményre jutottak.

Ugyanakkor a dolog jól is elsülhetett volna, hiszen az egészség, egészségmegőrzés valóban fontos, ebben igaza van a feladónak. Egy szem alma 365 366 napra: erős. Munkavállalónként egy-két kiló almának már jobb optikája lett volna, hiszen abból haza is lehetne vinni, és adni a család többi tagjának is. A legjobb megoldás azonban talán mégis az lenne, ha különösebb kommunikációs csillaghullás és porhintés nélkül esetleg nem csak a téli napforduló alkalmával, hanem folyamatosan lenne gyümölcs a szolgálati helyeken. Mint mondjuk Ausztriában. Mert ha valamire, arra megtaníthatott 2020, hogy az egészség a legfontosabb.

Hiszen értjük a párhuzamot: ha karácsony, akkor család, és több vallási rítus része, hogy az ünnepeken az asztalra annyi almát kell tenni, ahányan részt vesznek rajta, vagy ahányan vannak a családban. Igen, a vasutasok nagy családja létezik, de egy család - egy bármilyen család - nem a karácsonytól válik családdá, hanem attól az, hogy ünnepek közötti hétköznapokon is családként működik. És ha a MÁV-Starttal nem lenne folyamatban jó pár perünk meghurcolt tagtársaink képviseletében egyes munkáltatói jogkörgyakorlók túlkapásai miatt, akkor sokkal könnyebb lenne elfogadnunk ezt a karácsonyi gesztust a titokzatos feladónak... 

Galéria