Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 02. 13.


Hosszú, de eredménytelen volt a MÁV Startnál a kollektív munkaügyi vita február 13-i fordulója, különösen úgy, hogy még egy bértárgyalásra is sort kerítettek előtte. Melegindítással kezdődött. A Start ugyanis mostanában saját magára nézve kötelezőnek tartja a 2006. december 30-án a MÁV-nál aláírt négyéves megállapodást, hiszen mint február 13-án jegyzőkönyvbe is mondták: a MÁV-nál megkötött kollektív erejű megállapodások mindegyike hatályos a Startnál.
Ennek mond ellent, hogy napokkal a Start kiszervezése előtt – 2007. júniusában – a MÁV ennek pontosan az ellenkezőjét nyilatkozta a VÉT jegyzőkönyvébe, ráadásul 2007. június 29-én a Start vonatkozásában is létrejött egy négyéves megállapodás. Ezt a nyári megállapodást azonban a VDSzSz nem írta alá – többek között azért, mivel a megállapodás a kiszervezés okán általunk követelt 10 százalékos személyi alapbérfejlesztést nem tartalmazta. A megállapodás tehát Szakszervezetünkre nézve nem kötelező érvényű.
A Start vezetése azonban amikor a múlt héten sztrájkunk jogellenessé nyilvánítását kezdeményezte a munkaügyi bíróságon erre a nyári megállapodásra hivatkozott. A cég menedzsmentje február 13-án más téren is nagyot alakított: Mint arról korábban is beszámoltunk, a Start nemes gesztust gyakorolt a munkavállalók irányába a múlt év során. Jelenleg – mint tudjátok – a heti munkaidő 36,5 illetve 37 óra, amit a fentebb leírtak alapján a tavalyi 37,5 valamint 38 órára járó munkabérrel díjaz a munkáltató.
A megemelt heti munkaidőre járó 3,5, illetve 4 százalékkal megnövelt munkabért a cég vezetése örökbe adta a dolgozóknak, ezt azonban most – nyilván szerénységétől vezetve – nem kívánja elismerni. 2007. nyarától kezdve ugyanis a Start kezdeményezte a munkaszerződések módosítását, ezekbe azonban a megemelt alapbért írta be, anélkül, hogy kikötötte volna, hogy a munkaidő csökkenésekor a bért is visszaveszi. Kínos helyzetben van a munkáltató, mivel a munkabért nem lehet visszavenni, vagy ha megpróbálják, akkor egyértelműen vesztett ügyük lenne a bíróságon. Ezzel azért ők is nyilván tisztában vannak, nem is próbálták meg. A munkáltató álláspontja az, hogy legyen ismét 37,5, illetve 38 óra a heti munkaidő, ezúttal azonban nem adna érte alapbéremelést. Ami, természetesen, elfogadhatatlan számunkra.
A MÁV-nál rövidebb, de hasonlóképp eredménytelen volt a kollektív munkaügyi vita, a cég vezetése viszont először zavarkeltőnek nevezte Szakszervezetünket, majd visszavonta kijelentését. Úgy tűnik, mindkét cég a konfliktus fenntartásában érdekelt, követeléseink teljesítésétől egyelőre még elzárkóznak. A tárgyalások a MÁV-nál február 14-én 12 órakor, a MÁV Startnál 14 órakor folytatódnak.
Az InfoRádió értesülése szerint elkészítette jelentését a Nemzeti Közlekedési Hatóság a MÁV-nál a vasúti sztrájk idején történt állítólagos szabálytalanságok ügyében. A Gyurcsány Ferenc kormányfő által február 8-án kezdeményezett vizsgálat során azonban a szakemberek nem találtak olyan körülményt, ami veszélyeztette volna az utasok biztonságát. Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke Szakszervezetünk február 12-i sajtótájékoztatóján megosztotta gyanúját a média képviselőivel. Mint mondta, két félnap alatt lehetetlenség egy korrekt vizsgálatot lefolytatni a vasútnál.
Egy hozzánk február 13-án érkezett - és ezúton mellékelt - levél azonban Elnök úr szavait erősíti meg.