Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Vasútbiztonság: augusztus 31-én lesz a VDSzSz Szolidaritás által kezdeményezett konzultáció


Amíg a kiváltó okokat nem ismerjük, csak a szokásos marhaságok történnek: fokozott ellenőrzés, számonkérés. Pedig van alternatíva.

Múlt hétvégén a megszokottól eltérő forgalomszabályozást a vonatszemélyzet nem tudta kezelni, és nem azért mert buták vagy figyelmetlenek lennének: nem tudatosult bennük, hogy baj lesz. Pedig egészen biztos, hogy betéve tudták az utasításokat. De az ember még a lehető legegyszerűbb, sűrűn ismétlődő dolgokban is képes hibázni, a múlt hétvégi azonban nagyon ritka eset volt.

Sem az NKH, sem a MÁV vagy a MÁV-Start vasútbiztonsági szervezete nem hajlandó ezzel a kérdéssel foglalkozni – például akár közlekedéspszichológusi team bevonásával, aminek során a vonatszemélyzetet nem fogdai körülményeket idéző kihallgatás, hanem munkatársi elbeszélgetés várná, ahogy ez a légiközlekedésben is történik.

Csak így lehet megtudni a kiváltó okokat. Amíg ezeket nem ismerjük, megfelelő intézkedések sem történhetnek, csak a szokásos marhaságok: fokozni az ellenőrzést, a számonkérést. A technikai eszközöket jobban lehetne használni, például a szokatlan, rendkívüli, váratlan helyzetekre a forgalomirányítás több figyelmet fordíthatna az írásbeli rendelkezéseken kívül azzal, hogy ezekre kifejezetten felhívja a vonatszemélyzet figyelmét. Ehhez empátiára és előrelátásra van szükség, ahogy ezt már Tura-Aszód kapcsán is hangsúlyoztuk.

A VDSzSz Szolidaritás által kezdeményezett konzultációra augusztus 31-én kerül sor, úgy tűnik, hogy a MÁV-Start vezérigazgatóját is fölöttébb zavarják a negatív tendenciák: nagyon sok jelzőmeghaladás történt, túlterheltek az emberek. Ezt egy korábbi tanulmány el is ismeri, mégsem történt semmi.

Pusztába kiáltott szó maradt. Intézkedési terveket gyártanak, fokozódik az ellenőrzés, mégis megismétlődnek a balesetek. Csomád állomáson kísértetiesen hasonló szembeközlekedés történt, annyi különbséggel, hogy akkor sikerült megállnia mindkét szerelvénynek.