Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Gépészet: célkeresztben a munkaközi szünet


Az augusztus 22-i GÉT-en sokat haladtunk előre a munkaközi szünet tárgyalásán, gyakorlatilag szinte semmi másról nem esett szó.
Biztató a helyzet, úgy tűnik, van lehetőség a továbblépésre, a megállapodás érdekében további egyeztetésre még szükség van. Erre augusztus 30-i következő fordulóban kerül majd sor.

A MÁV Csoport összes cégénél gyakorlatilag a jogászok hangoskodnak az ellen, hogy a munkáltató eltérjen a munkavállalók javára – hiába tenné ezt amúgy lehetővé a Munka Törvénykönyve.

A MÁV-nál több esetben ugyanis a munkáltató az általa indított eljárás lezárulása előtt, ugyanazzal a jogcímmel megszüntette egyes vasutasok munkaviszonyát. Mivel nem akarjuk, hogy a Gépészetnél esetleg egy-két szolgálati vezető kísértésbe essen, a GÉT-en is kezdeményeztük, hogy amennyiben eljárást indít a munkáltató, akkor az abból következő hátrányos következményeket alkalmazza, és ne szüntethesse meg a munkavállaló munkaviszonyát. A munkáltató képviselője ezt a felvetésünket elfogadta.

A Gépészetnél is sürgettük annak a megállapodásnak a megkötését, ami rögzítené: amennyiben az amúgy a KSZ hatálya alá nem tartozó valamelyik munkáltatói jogkörgyakorló a munkavállaló magatartásával összefüggő okból megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát, majd eljárása megalapozatlanságát később a Bíróság megállapítja, úgy a munkáltató kártérítési eljárást indíthat a felmondást kezdeményező jogkörgyakorlóval szemben.

Minderre jelenleg is megvan a lehetőség, csak soha nem élnek vele a munkáltatók. Csépke András arra biztatott minket, érjük be a személyes ígéretével: minden ilyen esetben ő veszi kézbe az ügyet. Mint elmondta, a Gépészetnél a jelenlegi gyakorlat az, hogy a munkáltatói azonnali felmondás előtt minden szolgálati vezetőnek egyeztetnie kell a vezérigazgatóval, és a vezető jogtanácsossal.
Ennek ellenére a kérdést olyan „horderejűnek” ítélik, hogy csak a MÁV dönthet róla. Mivel a Start is úgy irtózik javaslatunktól, mint az ördög a tömjéntől, nem tehetünk mást: visszamegyünk a kályhához, és a MÁV-nál további konzultáción próbálunk dűlőre jutni ebben az ügyben.

A készenléti jellegű munkaköröknél egy munkavállalók javára kedvezőbb definíciót javasoltunk, amit egy korábbi MÁV Értesítőből egy másik, MÁV Csoporthoz tartozó munkáltató nyomán plagizáltunk. Csak nehogy meginduljon a nyomozás, hogy melyik cég volt az elkövető.