Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Százak demonstráltak a szolnoki MÁV Kórház megmaradásáért


Ott voltunk mi is. Demonstrációt tartottak a szolnoki MÁV Kórház fekvőbeteg-ellátó osztályainak megőrzéséért, illetve a meglévő munkahelyek megtartásáért szerdán a Tisza-parti városban; az intézmény bejárata előtt több százan gyűltek össze.

A tiltakozó orvosok és ápolók, illetve a kórház sorsáért aggódó helybeliek előtt Lovász Anikó, a közalkalmazotti tanács elnöke azt mondta, a demonstrációt azért szervezték, mert az egészségügyben zajló átalakítások kapcsán arról van tudomásuk, hogy az intézmény 88 gyógyítást szolgáló aktív ágyát egytől egyig meg kívánják szüntetni. Ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a kórház előbb-utóbb a "klinikai halál" állapotába kerül - tette hozzá. Mint megjegyezte, miközben elismerik a változás pénzszűke miatti szükségességét, szeretnének hangot adni annak a ténynek, hogy egy olyan kórházról van szó, amelynek építésére az 1960-as években a vasutasok adták össze saját pénzüket, és a mai napig hozzájárulnak működtetéséhez.
 
Kovács Attila főorvos azt emelte ki, hogy a szolnoki MÁV Kórház a mozgásszervi betegségek gyógyítójaként napjainkban egy unikum a hazai egészségügyi palettán. Részletesen felsorolta, hogy az intézménynek milyen kompromisszumok közepette sikerült kialakítania sajátos profilját, amelyet immár a hazai orvosszakma is elismer. Beszédét azzal zárta, hogy a kórház ügyében további tárgyalásokat, egyeztetéseket várnak, elsősorban a döntéshozókkal.
 
Urbán Zoltán, akit többször kezeltek a kórházban, személyes hangvételű hozzászólásában azt javasolta, helyi népszavazás döntsön arról, hogy az embereknek szükségük van-e a MÁV Kórházra. Szavait a hallgatóság tapssal fogadta.
Szalay Ferenc, a város fideszes országgyűlési képviselője és polgármestere az egybegyűltekkel közölte: a tervek nem a MÁV Kórház bezárásáról szólnak, hanem arról, hogy a jövőben a Hetényi kórházzal egyesítve szolgálhatja majd Szolnok és térsége egészségügyi ellátását. Kitért arra, hogy az egészségügy átalakítása során országosan 2400 kórházi ágyat kell megszüntetni, és ebből a folyamatból Szolnok sem vonhatja ki magát. "Az út, ami létezik, egy kórház marad két telephellyel", és a két igazgató feladata az együttműködést úgy megszervezni, hogy az ellátás színvonala ne csökkenjen - fogalmazott.
 
Szalay Ferenc felidézte, hogy 2007-ben a MÁV Kórház sokkal rosszabb helyzetben volt, úgy nézett ki, lakat kerül rá, mégis, a mai napig működőképes. A munkahelyüket féltő egészségügyi dolgozóknak azt mondta, az egy igazgatás alatt működő két kórházban az állások 85-90 százaléka megmarad.

(Forrás: hvg.hu)