Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Sajtóközlemény: a kormány szerint a vasutasok is csalók


Csalóknak minősítette a kormány a munkavállalókat – így a megélhetés határán élő vasutasokat is – akik világjárvány idején is kénytelenek lesznek majd betegen dolgozni a táppénz 10 százalékkal való csökkentése miatt.

Ilyen mértékű jövedelemkiesés mellett ugyanis az alacsony keresetű vasutasok képtelenek lesznek megélni. A kormány az OÉT egyik plenáris ülésén azzal indokolta lépését, hogy túl sokan visszaéltek a táppénzzel, és ezért csökkentik annak összegét.

A VDSzSz Szolidaritás által május 8-ra szervezett sztrájk során a munkabeszüntetésben résztvevő vasutasok egyértelműen kinyilvánították nemtetszésüket a kormány megszorító intézkedéseivel kapcsolatban.
Szakszervezetünk jelenleg se látja másképp a kérdést: az intézkedés augusztusi bevezetésével a kormány a valóban rászorulókat sújtja leginkább. Egyértelmű, hogy nem az összeget kellett volna csökkenteni, hanem legfeljebb a táppénzt igénybe vevők ellenőrzését kellett volna megszigorítani.
A VDSzSz Szolidaritás továbbra is elfogadhatatlannak tartja a kormány intézkedéseit, amelyekkel felelőtlenül a legkiszolgáltatottabbakat sújtják.

 

 

A változásokról röviden

A táppénz mértéke folyamatos, legalább kétéves biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a 70 százalékáról 60 százalékára csökken. Ennél rövidebb biztosítási idő esetén, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt pedig 50 százalék lesz, az eddigi 60 százalék helyett.

Az alkalmazotti jogviszonyban állók esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság mértéke szintén csökken, a távolléti díj jelenlegi 80 százalékáról 70 százalékra. A folyamatban lévő táppénzeket a változás nem érinti.

A terhességi-gyermekágyi segély mértéke nem változik, az továbbra is 70 százalék marad és nem lesz maximum összege sem.
A továbbiakban maximálják ráadásul az egy napra kifizethető táppénz összegét is. Az egy naptári napra jutó bruttó táppénz legmagasabb összege a biztosítási jogviszony fennállásának ideje alatt legfeljebb a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának harmincad része (jelenleg 9533,33 forint) lehet. A jogviszony megszűnését követően, ún. passzív táppénz esetén a minimálbér 150 százalékának harmincad része a plafon, ez jelenleg 3575 forintot tesz ki.

Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény értelmében a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnése után - a jogosultsági feltételek fennállása esetén -, passzív jogon továbbra is táppénzellátásban részesüljön, ennek időtartama az eddig 45 napról augusztus 1-jétől 30 napra csökken.

Forrás: MTI